f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

І сміх, і гріх. Інтернет-прем'єра кіноальманаху «Йод»

03.09.2015

Cultprostir представляє нову збірку українських сатиричних короткометражок.

«Якщо ви хочете сказати глядачеві щось серйозне, розсмішіть його, інакше він уб'є вас», – говорив один з творців Золотого віку Голлівуду Біллі Вайлдер. Гумор завжди був тим живильним морським повітрям, яке допомагало дихати і публіці, і кінематографістам у найскладніші часи, коли здавалося, що жодну історію не можна розказати весело, а життя пропонує лише сумні сценарії. Але гумор незмінно наділяє людей необхідною для виживання душі часткою життєрадісності та життєлюбства, тому будь-яке екранне втілення смішного – безцінне.

Коли в Києві з'явився кінотеатр українського фільму «Ліра», вітчизняні кінематографісти, нарешті, отримали рідкісну можливість показувати глядачеві свої фільми і робити це регулярно і з задоволенням, організовуючи творчі зустрічі, бесіди з публікою і ретроспективи. У «Лірі» можна не боротися за увагу глядачів з голлівудськими блокбастерами, потрібно лише перемогти подекуди недосконале проекційне обладнання і головне – захопити публіку власною кінематографічною історією.

Можливість безпосереднього спілкування з глядачем виявилася найбільш надихаючою річчю на світі, і кінематографісти вирішили знімати сатиричні короткометражки про життя сучасного українського суспільства. В авторів не було ані бюджету, ані контрактів з продюсерами, але були ідеї і непереборне бажання, розповівши про серйозні речі, розсмішити глядача. Автори знімали і монтували своїми силами, результат кінематографічної праці показали на великому екрані в кінотеатрі «Ліра», а онлайн-прем'єра сатиричного кіноальманаху «Йод» відбудеться сьогодні на гостинному порталі Cultprostir.

Надія Заварова, Cultprostir,
2 вересня 2015 року

«Епіграф»

Автор і режисер: Валерій Симончук.
Анімація: Дмитро Барчишак, Богдан Свинчук, Сергій Шаповалов.

Короткометражка є, по суті, початковими титрами «Йоду», де розкривається секрет назви кіноальманаху.

«Подвиг»

Автор і режисер: Валерій Симончук.

Новела присвячена героїчній діяльності окремих депутатів Верховної Ради в зоні АТО. Короткометражка є режисерським дебютом автора.

«Закон»

Автори: Ігор Шуб і Аркадій Гарцман.
Режисер: Ілля Захаров.

Новелу зняв студент ІІ режисерського курсу (майстерня Галини Шигаєвої) Київського національного університету театру, кіно і телебачення імені І.К. Карпенка-Карого. Короткометражка розповідає про дощові хмари корупції, готові ось-ось пролитися над Верховною Радою України.

«Задолбали»

Автор і режисер: Антоніна Ноябрьова.

У кадрі обіцяє з'явитися виразна, впізнавана усіма деталь, що стала останнім часом одним із символів протесту.

«Орден»

Автор: Олександр Куманський.
Режисер: Аліна Хорошилова.

Короткометражка розповідає про одну дуже життєствердну мрію військового, що дарує надію на світле майбутнє України і всього світу.

«Детектор своїх»

Автор і режисер: Валерій Симончук.

Новела присвячена реформі МВС, де, судячи з усього, мало що змінюється.

«Згідно з прейскурантом»

Автори: Ігор Шуб і Аркадій Гарцман.
Режисер: Дар'я Долеско.

Новела про те, що вища освіта в сучасній Україні – це швидко, легко, доступно і... вельми недешево.

«Правильний вибір»

Автори: Сергій Васильєв, Олександр Володарський, Дар'я Баранова.
Режисер: Дар'я Баранова.

Забавна замальовка на тему відданості чиновника: чий портрет він зніме зі стіни нового кабінету в міністерстві – президента України або Тараса Шевченка?

«Останній бюджет»

Автор: Вадим Шинкарьов.
Режисер: Дмитро Томашпольський.

Прем'єр-міністр дізнається радісну новину: всі українські кінематографісти померли, а це означає, що їм більше не потрібні бюджетні кошти. «Які молодці ці українські кінематографісти!» – фразу з короткометражки, напевно, із задоволенням сказав би будь-який з українських прем'єрів.

Автори кіноальманаху «Йод» обов'язково знайдуть ще багато сюжетів для сатиричних новел, адже це життя коротке, а корупція, користолюбство і підлість – вічні, як, власне, і мистецтво.

Волонтерський сатиричний кіноальманах «Йод» було створено в рамках Лабораторії проектів НСКУ, очолюваної кінорежисером, секретарем Правління НСКУ Дмитром Томашпольським.

Прем'єра альманаху відбулася 28 травня 2015 року на церемонії вручення Премії Національної спілки кінематографістів України найкращим фільмам 2014 року.