f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

Два роки діяльності «Канцелярської сотні» відзначено документальним фільмом

07.03.2016

Засновник волонтерської групи «Канцелярська сотня», керівник програми журналістських розслідувань «Наші гроші» на телеканалі ZIK Денис Бігус повідомив про вихід документального фільму «Канцелярська сотня». Стрічку знято через два роки після створення проекту, передає «Детектор медіа». 

«Два роки тому в полеглому Межигір’ї знайшли документи. Ось десь в цей час їх розкладали на підлозі ангару для яхт. Мабуть всі журналісти-розслідувачі в Україні повозилися з цими документами. Так народився «Януковичлікс» (Yanukovychleaks). Крутий проект спільної журналістської роботи», зазначив Денис Бігус і запропонував переглянути фільм про створення цього проекту під назвою Newsroom Mezhyhirya.

Він також нагадав, що через тиждень після початку роботи журналістів із документами екс-президента Віктора Януковича почався проект «Канцелярська сотня».

«А ще через тиждень з п’яти пакетів різаного паперу з Межигір’я почнеться «Канцелярська сотня». Теж крутий проект по спільній роботі. Але вже не тільки журналістів, а всіх, хто був готовий допомогти. Ви клеїли тисячі фрагментів документів для сканування. Через два тижні Севгіль Мусаєва-Боровик люб'язно підкине нам ще півсотні мішків з офісу Курченко. 1200 документів ви зберете вручну, і вони потраплять в Януковичлікс», – повідомив Денис Бігус.

За його словами, потім з’явилися проект «Гарна хата», база електронних декларацій та інші антикорупційні проекти. Про цю діяльність журналістів і волонтерів розповідає фільм «Канцелярська сотня» виробництва громадської організації «Південь» та Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини Docudays UA.

Над стрічкою працювали режисер Сергій Лисенко, оператори Андрій Лисецький, Дмитро Глухенький, Дмитро Тяжлов, Олександр Кришталович, Володимир Палилик, Олексій Михайленко, Роман Бондарчук, композитор Антон Байбаков, звукорежиссер Борис Петер. Продюсер, керівник проекту – Роман Бондарчук.

Фільм був створений за фінансової підтримки Посольства Швеції в Україні.

«Детектор медіа», 22 лютого 2016 року

DocuSpace, 19 лютого 2016 року