f y
Національна спілка кінематографістів України

Вiдео

«Розсекречена історія»: «Олександр Довженко. Як диктатура знищила довіру»

14.11.2016

12 листопада 2016 року, о 21:55 на телеканалі "UA:Перший" відбувся показ телепрограми "Розсекречена історія", яку було присвячено тому, як радянська диктатура знищила довіру і віру в людей. Природу доносительства і суспільної недовіри в СРСР було розглянуто на прикладі справи кіномитця Олександра Довженка. 

В архіві СБУ зберігається чотиритомна справа-формуляр на Олександра Довженка. Більшість документів у цій справі – доноси. Значну кількість доносів на Олександра Довженка зробили його досить близькі приятелі. Деякі з псевдонімів сексотів вдалося розшифрувати історикам. Виявилося, що інколи це були дуже відомі люди. Як жити у світі, в якому складно довіритися навіть близьким друзям? А як бути із ситуацією, коли ти ЗНАЄШ, що твій приятель "стучить" на тебе в НКВД?

Про таке йшлося у розмові Олександра Зінченка із кінознавцем, довженкознавцем, заступником голови НСКУ Сергієм Тримбачем (на фото), істориком, секретарем видавничого проекту "Реабілітовані історією" Романом Подкуром, радянським в'язнем сумління Йосифом Зісельсом та дослідником секретних архівів КДБ Юрієм Шаповалом.

Подаємо відео програми.

Редакція сайту НСКУ

"UA:Перший", 12 листопада 2016 року