f y
Національна спілка кінематографістів України

Статті

На виробництво фільмів Держкіно потребує понад 944 мільйони гривень на рік

01.09.2016

На фінансування бюджетних програм у сфері кінематографії наступного року Державному агентству України з питань кіно потрібно 961 млн. 991,5 тис. гривень, з них на виробництво та розповсюдження фільмів – 944 млн. 241,5 тис. гривень.

Натомість, загальна сума граничного обсягу видатків за всіма бюджетними програмами у сфері кінематографії, яку Міністерство культури повідомило Держкіно для формування бюджетного запиту, становить 103 млн. 400 тис. гривень – лише 11% від потреби.

У відповіді Держкіно на інформаційний запит зазначено, що такий граничний обсяг видатків на кінематографію – 103 млн. 400 тис. гривень – Міністерство культури прогнозує також і на 2018 і 2019 роки. На виробництво національних фільмів при тому пропонують виділяти лише 93 млн. 280 тис. гривень.

Вочевидь, в цій ситуації Міністерство культури є слухняним виконавцем волі Міністерства фінансів, яке і є справжнім «стратегом» розбудови української культури, зокрема й вітчизняного кінематографа.

«У країні війна, в тому числі культурно-інформаційна (і не тільки зовнішня, а й внутрішня). Одначе Мінфінівців це не обходить, виходить так. Плювати їм на все. І на всіх – українців», – написав голова НСКУ Сергій Тримбач, коментуючи інформацію про плани Міністерства фінансів виділити на потреби українського кіно трохи більше ста мільйонів гривень.

«Один із парадоксів українських – за отакої тотально-ощадливої «економії» мільярдні крадіжки продовжують зростати. Отже бухгалтерам і доводиться маракувати, що б там і як зменшити в бюджеті. Традиційно починають «з кінця», себто з культури», – додав він.

Нагадаємо, що минулого року при формуванні державного бюджету-2016 склалася аналогічна ситуація. Тоді за підрахунками Держкіно у 2016 році на фінансування усіх бюджетних програм у галузі кінематографії було потрібно 698 млн. 66,4 тис. гривень, з них на виробництво та розповсюдження фільмів – 679 млн. 138,7 тис. гривень. Натомість Міністерство фінансів визначило, що граничний обсяг видатків Держкіно має становити 80 млн. 264,6 тис. гривень.

Зрештою, після численних аргументованих протестів громади, що з’їли купу часу та зусиль, які могли б піти на конструктивну розбудову українського кіно, у Державному бюджеті на 2016 рік видатки Держкіно передбачили у розмірі 273 млн. 221,5 тис. гривень, тобто на 40% від реальних потреб, а не на 11%.

Історія повторюється…

9 серпня 2016 року Держкіно передало Міністерству культури власні розрахунки необхідних коштів за бюджетними програмами у галузі кінематографії для їх подальшої передачі Міністерству фінансів, вказавши також реальні фінансові потреби, а саме:

КПКВК 1806030 «Створення та розповсюдження національних фільмів, фінансова підтримка державного підприємства "Національний центр Олександра Довженка"»:

– виробництво та розповсюдження національних фільмів за контрактам державного замовлення (тобто неігрових, анімаційних фільмів та фільмів-дебютів, створення яких фінансують на 100%) у сумі 43 млн. 875,3 тис. гривень (додаткова потреба 427 млн. 454 тис. гривень);

– виробництво національних фільмів за договорами державної фінансової підтримки у сумі 49 млн. 404,7 тис. гривень (додаткова потреба 423 млн. 507,5 тис. гривень);

– покриття витрат, пов’язаних з видачею державних посвідчень на право розповсюдження та демонстрування фільмів, у сумі 600 тис. гривень;

– фінансова підтримка державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка» у сумі 3 млн. 800 тис. гривень (додаткова потреба 1 млн. 200 тис. гривень).

КПКВК 1806050 «Здійснення концертно-мистецьких, культурологічних заходів у сфері кінематографії, фінансова підтримка Національної спілки кінематографістів України»:

– на здійснення концертно мистецьких, культурологічних заходів у сфері кінематографії у сумі 5 млн. гривень (додаткова потреба 5 млн. гривень);

– фінансова підтримка Національної спілки кінематографістів України (кошти виділяють виключно на проведення культурно-мистецьких заходів) у сумі 300 тис. гривень (додаткова потреба 450 тис. гривень).

КПКВК 1806060 «Гранти Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів у сфері кінематографії та премії за видатні досягнення у галузі кінематографії»:

– виплата Державної премії імені Олександра Довженка у сумі 200 тис. гривень (додаткова потреба 300 тис. гривень);

– виконання контрактів за рахунок грантів Президента України молодим діячам мистецтва для створення і реалізації творчих проектів у сфері кінематографії у сумі 220 тис. гривень (додаткова потреба 680 тис. гривень).

Загалом додаткова потреба Держкіно у коштах на 2017 рік становить 858 млн. 591,5 тис. гривень.

Зазначимо, що плановані попередньо Міністерством фінансів річні витрати на кінематографію в розмірі 103 млн. 400 тис. гривень становлять – у перерахунку – близько 4 млн. доларів. Стільки у США нині коштує одна година виробництва і маркетингу телевізійного продукту.

Сергій Васильєв, Олеся Анастасьєва