f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини

Визначено митців, що отримають гранти Президента України молодим діячам у галузі кінематографії у 2017 році

12.04.2017

6 квітня 2017 року відбулося засідання колегії Міністерства культури України, на якому розглянули питання про призначення грантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення творчих проектів у 2017 році.

Перший заступник голови Державного агентства України з питань кіно Сергій Неретін розповів членам колегії про результати розгляду, обговорення та оцінювання кінопроектів, поданих на конкурс на здобуття грантів, Експертною комісією, утвореною для оцінки проектів на здобуття грантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії у 2017 році.

На розгляд Експертної комісії, до складу якої входив і голова НСКУ Тарас Ткаченко, було представлено 9 проектів різних видів та жанрів, серед них 3 неігрових фільми, 4 ігрові та 2 анімаційних.

Особливу увагу у комісії викликали 3 проекти, які виділяються яскравими образами, актуальністю тематики та потенціалом розвитку самого проекту, відтак комісія рекомендувала надати гранти Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення творчих проектів таким режисерам:

  • Ользі Гавриловій для виробництва анімаційного короткометражного фільму «Світ навпаки»;
  • Максиму Наконечному для виробництва ігрового короткометражного фільму «Новий рік у сімейному колі»;
  • Ернесу Сарихалілову для виробництва ігрового короткометражного фільму «Цвях».

Колегія Мінкультури ухвалила рішення рекомендувати представлених претендентів для надання грантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення творчих проектів у 2017 році.

Проект анімаційного короткометражного фільму «Світ навпаки» представила компанія «Студія “Червоний собака”», продюсер Олена Голубєва. Загальний бюджет проекту – 464 тис. грн. сума очікуваного гранту – 70 тис. грн. Короткий опис проекту: «У світі, де все навпаки, порозумітись складно. Як знайти спільну мову з тим, хто тобі подобається, але радикально відрізняється від тебе? Може варто змінити себе?»

Проект ігрового короткометражного фільму «Новий рік у сімейному колі» представила компанія «Табор», продюсер Олена Яковіцька. Загальний бюджет проекту – 97 322 грн., сума очікуваного гранту – 80 тис. грн. Короткий опис проекту: «Сім’я змушена вперше зустрічати Новий рік на новому місці. Попри всі намагання, звичного святкового настрою немає і все йде крахом. Майже все».

Проект ігрового короткометражного фільму «Цвях» представило громадське об’єднання «КримСОС», продюсер Таміла Ташева. Загальний бюджет проекту і сума очікуваного гранту – 110 тис. грн. Короткий опис проекту: «З балок зруйнованого будинку хлопчик виймає старі цвяхи. По дорозі додому він випадково розсипає цвяхи і стикається з агресією водія, який пробив шину одним із цвяхів. Незважаючи на перешкоди, хлопчик збирає цвяхи, що розсипалися, і довозить їх для будівництва нового будинку».

Загальний обсяг коштів, передбачений на виплату трьох грантів Президента України молодим діячам у галузі кінематографії для створення і реалізації творчих проектів у 2017-му, складає 220 тис. грн.

Власна інформація НСКУ