f y
Національна спілка кінематографістів України

Новини спілки

Секретаріат Правління НСКУ обговорив пропозиції Мінекономрозвитку щодо приватизації державних кіностудій

02.08.2017

27 липня 2017 року відбулося чергове засідання Секретаріату Правління НСКУ, на якому обговорили пропозиції Міністерства економічного розвитку і торгівлі України щодо приватизації державних кіностудій, які були поширені у ЗМІ та викликали значний резонанс і обурення у середовищі кінематографістів.

До Переліку об’єктів державної власності, що, на думку Мінекономрозвитку, підлягають приватизації у 2017–2020 роках (у тому числі тих, що можуть бути приватизовані після внесення змін до актів законодавства або передачі в комунальну власність), було внесено Національну кіностудію художніх фільмів імені Олександра Довженка, Українську кіностудію анімаційних фільмів, Українську студію хронікально-документальних фільмів, а також Одеську кіностудію та Українську студію телевізійних фільмів «Укртелефільм».

Секретарі Правління НСКУ висловили здивування появою таких пропозицій, зокрема, – наявністю у переліку Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка, яка, маючи статус «національної», за законом приватизації не підлягає.

Вони підтримали позицію Міністерства культури України, яке напередодні поінформувало про те, що надіслало до Мінекономрозвитку листа, в якому повідомило, що не планує найбличжим часом вносити пропозиції стосовно приватизації державних кіностудій і, відповідно, просить виключити Національну кіностудію художніх фільмів імені Олександра Довженка, Українську кіностудію анімаційних фільмів та Українську студію хронікально-документальних фільмів із представленого Мінекономрозвитку Переліку.

Секретарі Правління НСКУ наголосили, що до державних кіностудій не можна застосовувати суто економічний підхід, оскільки вони передусім є закладами культури і мистецтва. Особливо важливо пам’ятати про це в чинній ситуації гібридної війни проти України, коли одним із головних завдань ворога є знищення української культури. І держава усіма силами має протистояти цьому.

Ведучи мову про можливу приватизацію державних кіностудій, варто зважати також і на очевидні ризики приватизації в Україні в умовах слабкої судової системи. Не секрет, що вже багато років головний інтерес викликають не самі державні кіностудії, а коштовна київська земля, на якій вони розташовані. Пропонована приватизація цілком може призвести до того, що кіностудії зникнуть, а на їх місці з’являться чергові новобудови.

У своєму повідомленні Мінкультури зазначило, що визначає напрямки подальшого розвитку державних кіностудій, зокрема, шляхом пошуку інвесторів. Секретарі Правління НСКУ наголосили на тому, що реформа державних кіностудій безумовно необхідна, але проводити її слід обов’язково за участі кінематографістів.

Також було підкреслено, що проблеми, з якими стикаються державні кіностудії нині, значною мірою пов’язані із тим, що вже багато років вони не отримують державного фінансування на модернізацію, поліпшення свого матеріально-технічного стану, що дозволило би їм повною мірою бути конкурентними на ринку. escortdate.dk

Секретар Правління НСКУ, генеральний директор Національної кіностудії художніх фільмів імені Олександра Довженка Олесь Янчук розповів, що кіностудія розробила програму модернізації та надала конкретні пропозиції щодо вдосконалення її матеріально-технічного оснащення, які, слід сподіватися, будуть розглянуті та підтримані урядом вже у найближчому майбутньому – в рамках підготовки до відзначення 90-ліття кіностудії, яке відбудеться наступного року.

Під час обговорення йшлося також про непевну долю Національної кінематеки України, яка перебуває у стані санації, та про бездіяльність Мінкультури, яке не робить активних кроків, аби виправити становище та привести кіностудію, що знаходиться в його управлінні, до ладу.

Сергій Васильєв